Vaše priče: Amina i Dino

Datum objave
31/01/2022
fotografije
Muna Nazak

Bila je rana jesen, ono doba godine kad žalimo za ljetom, Amina Hadžimusić, novinarka i DJane, žurila je na snimanje. Krenula je u tom raspoloženju do automobila, ali neko je bio dovoljno nepažljiv da je blokira. Bila je ljuta, odmah je zvala policiju i pauk službu, nije smjela zakasniti na posao. U tom trenutku je prišao Dino Smailović, vidno postiđen, ali sa smješkom na licu.

–  Obratio mi se opušteno izvinjavajući se i misleći da će šarmom popraviti ovu situaciju. Rekla sam da me njegovi izgovori ne zanimaju, te mu objasnila da sam zvala policiju. Bila sam ljuta i tad sam mu rekla i rečenicu koju mi i dan danas spominje: ‘Voziš skuplji auto od mene, a nemaš za parking’, kroz smijeh nam priča Amina.

Zamolila ga da pomjeri auto i otišla na snimanje. Po povratku u redakciju dobila je notifikaciju sa Instagrama, javio se kilometarskom porukom uz izvinjenje i želju da se iskupi. Htio je poslati slatkiše, ali je odbila. Slatkiše je ipak donio, ali na njenom nastupu u jednom klubu. Eto, tako je počelo.

 

Zaruke iznad Hvara

Toplo augustovsko predvečerje na brdu iznad Hvara je bilo kao iz filmova. Toliko savršeno, a intimno. Iako u japankama i haljini za plažu, Amina se osjećala kao na najvećem podijumu na svijetu.

Jeli smo sir i masline i pili vino kada me je pozvao da plešemo uz našu omiljenu pjesmu – ‘Posljednja i prva ljubav’ Tereze Kesovije. Nisam pristala odmah, ali na drugo insistiranje sam ustala. Sunce je taman bilo na zalasku da se jedva naziralo, ali se ipak vidjelo zahvaljući crvenim zracima, dok je on kleknuo i pitao me: ‘Hoćeš li se udati za mene’. Od uzbuđenja sam se zbunila i rekla: ‘Hoću!’, nije bilo ‘da’ kao u filmovima. I to je možda najslađe od svega tog dana, kaže Amina.

Proslavu vjenčanja organizovali u u harmoničnom ambijentu kampa Oaza na Ilidži. Htjeli su da to ne bude nešto uobičajeno, već prava Oaza. S druge strane to nije svadbeni salon u kojem imate baš sve, pa i dekoraciju, tako da smo mogli da dekorišu po svojoj želji, bez da nekome objašnjavamo zašto nam se nešto sviđa ili ne.

Iako je obišla dosta salona, Amina je odlučila uzeti prvu vjenčanicu koju je probala u studiju Hills.

Nisam morala toliko vremena trošiti na probu drugih vjenčanica, ali ko bi znao da će prva biti i najbolja. S obzirom na to da je Dino poznat po tome što sve radi u posljednji moment, iznimka se nije desila ni kod kupovine odijela. Dan prije svadbe se razletio po tržnim centrima tražeći odijelo. Kad sam ga pitala gdje je kupio odijelo, ni on sam nije znao, jer je dijelove odjevne kombinacije kupio u različitim radnjama.

 

Pregorena marama za šerijatsko vjenčanje

Amina i Dino se nisu mnogo opterećivali oko priprema i izbjegli su stres koji obično donose vjenčanja, međutim, kad ste baš toliko opušteni, dese se neke nepredviđene stvari i simpatiče anegdotice koje se pamte zauvijek.

Pripremajući se za šerijatsko vjenčanje u apartmanu u Oazi bila sam usred šminke, a kuma je uzela da ispegla šamiju kojom sam trebala pokriti glavu u džamiji. Međutim, kuma nije znala da se taj materijal ne može i ne smije peglati, pa je progorila šamiju. Nisam paničarila, a kuma jeste, odmah je nazvala mamu da donese iglu i konac da zašije progorenu rupu. Meni je to bilo nebitno, rekla sam joj da je u redu i da to niko neće primjetiti. I nije, kaže Amina.

Mladoženja, flegma po prirodi, nije se previše brinuo i sve vrijeme priprema je govorio da ima vremena.

– I baš na dan vjenčanja se sjetio da mu treba košulja i mašna. Obilazeći radnje u kojima na dan vjenčanja treba kupiti garderobu sretao je zvanice sa vjenčanja. Zanimljivo, shvatio je da nije jedini na dan vjenčanja birao šta će obući. Doduše, samo je on bio mladoženja, kaže nam za kraj.

Kuma Una Stepanović, mladenci Dino Smailović i Amina Hadžimusić Smailović, kum Faruk Polić i Aminin brat, Kenan Hadžimusić

Kume Aida Fazlić i Amra Zečević, mladenci Amina Hadžimusić Smailović i Dino Smailović i kum Adnan Mujan