Vlasta Weddings mali savjeti za mladence za što uspješniju saradnju sa wedding fotografima

Datum objave
26/12/2021
fotografija
Vlasta Weddings

Nakon što ste izabrali vašeg wedding fotografa sigurni smo da ćete imati brojne zahtjeve kad je riječ o fotografijama. Svaki par koji bukira fotografa očekuje prelijepe fotografije, ali parovi rijetko razmišljaju o tome šta je potrebno da bi dobili fotografije kakve žele. Ni jedan fotograf nije mađioničar, ako ih stavite u malu sobicu bez prirodnog svjetla koja je u haosu od spremanja, onda im tu ni post-editing ne može puno pomoći. Kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolje moguće fotografije sa vjenčanja, Vlasta Weddings, Emina i Vladan Gavrić su podijelili s nama nekoliko savjeta.

– Ako kod kuće nemate mjesto gdje možete napraviti fotke spremanja onda iznajmite hotelsku sobu, Airbnb ili apartman sa dosta prirodnog svjetla. Svjetlo je najbitniji faktor kada je riječ o fotografijama.

– Ako je vaše vjenčanje na otvorenom neka vam sunce dolazi iza leđa. Pazite da pola cermonije ne bude na direktnom suncu, a pola u sjeni.

– Za couple session planirajte odvojiti bar 45 minuta u periodu pred zalazak sunca. Najbolje bi bilo da na tom fotografisanju budete sami sa fotografom jer ćete tako biti opušteniji. Ovo se posebno odnosi na mladoženje koji ne vole da se fotkaju, a situaciju dodatno pogoršaju kum i prijatelji koji uvijek imaju neku doskočicu što u većini slučajeva sprječava mladence da se opuste i uživaju u tih pola sata koje trebaju da iskoriste kao predah i neko posebno vrijeme za njih dvoje.

– Često mladenci naprave timeline vjenčanja gdje je vrijeme za fotkanje ostavljeno u podne, što je svakako najgori period za fotografisanje. Sunce tada pravi oštre sjene na licima koje se kasnije ne mogu ni editovati, a ni izrazi lica koje pravimo kada nam sunce ide direktno u oči ne izgledaju lijepo na fotografijama.

– Kad je riječ o svjetlu, ponekad uz DJ-a ili bend idu i obojena svjetla i party rasvjeta što je super za atmosferu, ali grozno za fotografisanje pa i tu treba naći neki kompromis.

– Unajmite organizatora/icu vjenčanja! Dosta parova misli da im to ne treba ako organizuju vjenčanje u svom gradu, mnogi su nas ubjeđivali da je sve pod kontrolom dok ne krene haos vjenčanja, pa moraju sami riješavati probleme, kašnjenja i milion drugih situacija. Ljudi koji su u frci i pod stresom na dan vjenčanja uglavnom će žrtvovati vrijeme za fotografisanje u svrhu riješavanja nekog gorućeg problema. U većini slučajeva unajmljivanje organizatora vjenčanja će vam uštediti ne samo živce već i novac. Organizatori vam uglavnom mogu pomoći i da dobijete bolju cijenu od većine vendora i da pregovaraju u vaše ime tako da to nemojte gledati kao samo još jedan dodatni trošak već nesto što će vam pomoći da izbjegnete nepotrebni stres i istinski uživate u svom danu.