Zlatibor ima najdužu panoramsku gondolu na svijetu

Datum objave
04/03/2021
fotografija
Serbia Travel / privatna arhiva

Zamislite da nešto što mislite da poznajete, vidite iz potpuno drugačije perspektive. Prostrana visoravan prepuna borova koji pod sunčevim zracima dobijaju neverovatan zlatni sjaj svrstava Zlatibor u jednu od najlepših planina u Srbiji. Sad te pejzaže, ispresjecane brojnim potocima, neprestanim smjenjivanjem između pošumljenih predjela bora, jele, smrče i prostranih livada prekrivenih živopisnim biljem, možete da vidite iz ptičije perspektive.

Spajajući moderan centar Zlatibora za najvišim vrhom i zimskim centrom Tornikom, najduža panoramska gondola na svijetu će vam pružiti tu priliku. Sa dužnom od 8950 metara i vožnjim koja traje 25 minuta, Gold gondola će vas provesti iznad šuma zlatnog bora, po kome je ova planina i dobila ime, preko Ribničkog jezera, do najvećeg ski centra na Zlatiboru,Tornika, pružajući vam mogućnost da vam pogled odluta na sve 4 strane svijeta.

Zahvaljujući svom položaju i klimi, Zlatibor i Tornik predstavljaju celogodišnje turističke destinacije, sa bogatom ponudom sadržaja za brojne posjetioce. Zima je rezervisana za zimske atrakcije na Torniku i Obudojevici, ali i na Ribničkom jezeru koje je uglavnom zimi zaleđeno i predstavlja prirodni teren za klizanje. Ljeti je Zlatibor destinacija za odmor u prirodi i ljubitelje pješačenja, planinarenja i biciklizma ili terenskog jahanja konja. Za one sklone adrenalinu tu je paraglajding ili freeclimbing, kao i brojni sadržaji u centru Tornik.

Gondola Brzeće – Mali Karaman predstavlja značajan turistički projekt u Srbiji i doprinijet će daljem razvoju Kopanika i Brzeća kao turističke destinacije. Gondola, čija je dužina 3.741 metar i savladava visinsku razliku od 843 metra, prati trasu nekadašnjih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, a izlazna stanica je produžena do platoa Mali Karaman. Od Brzeća do vrha Kopaonika stizat će se za nešto više od 12 minuta. Na putu do platoa Mali Karaman postoje dvije međustanice. Prva je Kamarište, sa pripadajućom skijaškom stazom Bela reka 1. Nekoliko minuta odatle, nalazi se i druga međustanica, Glavna. Ovoj stanici pripadajuća ski staza je Bela reka 2.

Kapacitet gondole, koja ima 74 kabine sa po 10 mjesta, iznosi 1.600 osoba na čas, ali je projektovana tako da je moguće povećati broj kabina na 111, a broj prevezenih putnika na 2.400 po satu. Kabine su dizajnirane tako da pružaju sav komfor u vožnji. Sjedišta su mekana i udobna, a cijela korpa je zastakljena, tako da su putnici zaštićeni od planinskog vjetra, a istovremeno mogu da uživaju u nestvarnom pogledu na ski staze i prelijepu prirodu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Više Članaka
Svi žele haljine ruske dizajnerice YULIJE PROKHOROVE