Candy&Confetti magazin u svijetu umjetne inteligencije

Datum objave
28/03/2023
fotografije
Midjourney / AI

U zadnje se vrijeme na internetu mnogo govori o tekstovima i fotografijama koje su generirane umjetnom inteligencijom. Iz znatiželje isprobali smo Midjourney program umjetne inteligencije specijalizovan za prevođenje tekstualnih instrukcija u slike kreirane u stilu po izboru korisnika. Do željenog vizuala dođete tako što jednostavno unesete ključne riječi (prompts) koje opisuju fotografiju koju želite da program generira.

Candy&Confetti magazin je zakoračio u svijetu umjetne inteligencije sa željom da ‘kreiramo’ kolekciju vjenčanica. Inspiracija nam je bila proljeće. Poigrali smo se zamišljajući modele na modnoj pisti u odjevnim predmetima i buketima raznog cvijeća koji se stapaju se s imaginarnim. Slike koje smo dobili su esplozija boja, cvijeća i tkanina koje obavijaju.

Prompts koje smo koristili su:

– beautiful girl in wedding dress

– Paris/London/Milano Fashion Week

– beautiful long veil

– bouquet of pink peonies/wild flowers

– fashion photography

– dreamlike

– Vivienne Westwood/Elie Saab styled

 

Napomena

Ovim igranjem u Midjourneyu nismo željeli uvrijediti nikoga. Znamo na koji način je umjetna inteligencija trenirana i iznimno cijenimo sve umjetnike/ce svijeta. Nadamo se da će se uskoro uspostaviti pravni presedan koji će urediti generativne programe koji kopiraju stilove umjetnika/ca. Mi ćemo i dalje pisati autorske tekstove u našem magazinu, objavljivati autorske radove, sarađivati sa fotografima, modelima, dizajnerima. Sve što smo željeli jeste testirati nove tehnologije, poigrati se njima, željeli smo vidjeti na koji način umjetna inteligencija zamišlja svijet. I evo šta nam je ponudila nakon što smo ukucali magičnu riječ /imagine ! Rado bismo nosili sve komade koje je zamislila.