Ryad Dyor, oaza mira u Marakešu

Datum objave
31/12/2020
tekst
Emina Gavrić
fotografije
Vladan Gavrić

Marakeš se našao na našoj listi mjesta na koja treba otići za medeni mjesec. Donosimo prijedlog i nekoliko savjeta za odabir smještaja u ovom predivnom afričkom gradu. Smješten u podnožju planine Atlas i u blizini Sahare ovaj crveni grad je prava poslastica za sva čula; šarenilo okusa i mirisa kakve ne možete iskusiti nigdje drugo.

Da biste doživjeli istinski Marakeš, smještaj obavezno potražite u starom dijelu grada tzv. medini. Oazu mira od užurbanosti i vrve medine pronađite u jednom od njenih riada. Riječ je tradicionalnim marokanskim kućama sa malim privatnim dvorištem, vrtom ili bazenom smještenim u sredini kuće. Karakteristični su po tome što nemaju vanjskih prozora već su svi prozori okrenuti prema tom unutrašnjem dvorištu.

bazen

Za razliku od većih hotela gdje ste samo još jedan broj, rijadi većinom imaj svega 5-15 soba sa dosta opuštenijom atmosferom. U riadu ste u punom smislu riječi gost. Nekoliko uposlenika rijada ćete znati po imenu i oni će se sigurno potruditi da se u svakom rijadu osjećate kao kod kuće.

riad prozori

riad u Marakešu

Naš odabir u ovom divnom gradu bio je Ryad Dyor. Sastavljen iz nekoliko ovakvih riada sa čak tri predivna dvorišta i ogromnom krovnom terasom koja spaja sve kuće i pruža predivan pogled na Atlas planine i ostatak medine. Smješten je u centralnom dijelu medine, tradicionanom i autentičnom području Sidi ben Sliman. Blizu je glavnog trga Jemaa El Fna.

Po izlazu iz taksija sa kojim smo stigli sa aerodroma, dočekao nas je nasmijani Muhamed. Preuzeo je naše kofere i proveo nas kroz uske uličice medine do ulaza u Ryad Dyor. Tamo nas je ugostio sam menadžer sa čajem od mente i tradicionalnim marokanskim slasticama. Pored dobrodošlice dobili smo odlične i iskene svajete o tome šta vrijedi, a šta ne vrijedi vidjeti u Marakešu.

 

Sobe bez ključeva

Naša soba je ubrzo bila spremna. Prostrani krevet sa pogledom na dnevni boravak sa kaminom, rustikalnim drvenim stropom i tri visoka elegantna prozora okrenuta prema vrtu. Kupaonica sa ogromnom kadom i tušem u marokanskom stilu su nam ipak bili najdraži dio ove sobe. Vlasnik ovog rijada je Alberto Cortes osnivač kompanije Ksar Living, tako da ne iznenađuje činjenica da je ovaj riad besprijekorno uređen u tradicionalnom marokanskom stilu sa modernim elementima.

Pored predivne tarase na kojoj ćete doručkovati ili sunčati se u toku dana ovaj rijad sa 10 soba također posjeduje bazen, hamam i mali butik sa odabranim rukotvorevnama iz Marakeša.

Sva hrana koja se tu služi napravljena je u njihovoj kuhinji od svježih lokalnih namirnica. Preporučujemo da probate tradicionalna jela poput jagnjećeg ili pilećeg Tangine sa suhim šljvama i jabukama.

Svo osoblje je kao jedna velika porodica koja se iskreno interesuje da vaš boravak bude savršen.

Ono što nas je malo iznenadilo je činjenica da sobe nemaju ključeva (imaju sefove), što govori koliko povjerenje imaju u svoje osoblje i goste. Samo se ulazna vrata zaključavaju i niko ko nije gost ovog rijada ne može uopšte ući unutra.

 

Trenutno imaju odličnu ponudu, ako bookirate minimalno 2 noći preko njihove web stranice ( https://www.ryaddyor.com/), treću noć ćete dobiti besplatno.