ELIRD: Nakit kao važan simbol i uspomena na vaš najposebniji dan

Datum objave
28/03/2023
fotografije
ELIRD nakit

Odabir lijepog nakita za dan vjenčanja važan je jer pomaže stvoriti cjelovit i dobro usklađen izgled, naglašava vašu osobnost i stil, a također može postati važna uspomena na ovaj poseban dan. Na dan vjenčanja, mnogi će pogledi biti usmjereni na vas, stoga je važno uložiti trud u svaki detalj, uključujući i nakit. Lijep nakit može pomoći naglasiti vašu osobnost i stil te stvoriti dojam posebnosti. Bilo da je u riječ o porodičnom ili personaliziranom komadu, takav nakit će vas podsjećati na vašu ljubavnu priču i činiti da se osjećate posebno svaki put kad ga nosite.

Mi smo našu inspiraciju pronašli u ELIRD nakitu, koji nastaje u slobodnoj igri i sinergiji trideset različitih zanata, a kojeg kreira bračni par, dizajnerica iz Bosne i Hercegovine Ena Mulavdić i umjetnik iranskog porijekla Ebrahim Mohammadian ELIRD.

ELIRD donosi osjećaj dinamike i pokreta uz neočekivane detalje. Već prvi pogled na nakit posmatraču pojašnjava da iza njega stoje sati i sati preciznog, predanog rada i koncentracije, uz originalnost pristupa.

Za najposebniji dan izabrali smo Prsten Svjetionik sa amestitom, Prsten Zaljubljeni, Prsten ptica sa peridotom, Bijeli vuk prsten sa safirom, te kolekciju prstenova pečatnjaka i dva prstena iz kolekcije Perzijski ćilim.

 

Prsten Svjetionik sa ametistom simbolički predstavlja svjetionik, koji kao i svjetionik u stvarnosti usmjerava moreplovce i na taj način ih čuva od opasnosti. Ovaj prsten je simbol ljubavi i nade, sila koje mogu savladati svaku prepreku u životu, te je kao takav idealan izbor za zaručnički ili vjenčani prsten.

Prsten Svjetionik sa ametistom by ELIRD
Prsten Svjetionik sa ametistom by ELIRD
Prsten Svjetionik sa ametistom by ELIRD
Prsten Svjetionik sa ametistom by ELIRD

 

Prsten Zaljubljeni simbolizira dvoje ljubavnika, ujedinjenih u svojoj namjeri da žive život punim plućima, prihvaćajući sa zahvalnšću sve što život nosi. Snaga njihove ljubavi sposobna je prevladati sve prepreke.

Prsten Zaljubljeni by ELIRD
Prsten Zaljubljeni by ELIRD
Prsten Zaljubljeni by ELIRD
Prsten Zaljubljeni by ELIRD

 

Prsten ptica sa peridotom simbolizira nadu, nove početake i radosti, mir i blagostanje. Ptice također mogu simbolizirati osobine kao što su hrabrost, snaga i inteligencija. Ovaj profinjeni prsten idealan je izbor za zaručnički ili vjenčani prsten.

Prsten ptica sa peridotom
Prsten ptica sa peridotom

 

Bijeli vuk prsten sa safirom na prvi pogled izgleda kao klasična vera sa dragim kamenom safirom, međutim u unutrašnjosti prstena se nalazi mijiatura koja ovaj prsten u potpunosti personalizira. Na prstenu na fotografijama urađena je miniatura bijelog vuka. Vuk predstavlja odanost, jake porodične veze, dobru komunikaciju, obrazovanje, razumijevanje i inteligenciju. Od svih kopnenih životinja, vuk ima najjače nadnaravne moći i najuspješniji je lovac.

Bijeli vuk prsten sa safirom by ELIRD
Bijeli vuk prsten sa safirom by ELIRD
Bijeli vuk prsten sa safirom by ELIRD
Bijeli vuk prsten sa safirom by ELIRD

 

Perzijski ćilim kao simbol raja i mira

Kolekcija Perzijski ćilim brenda nakita ELIRD jedan je zanimljiv i nesvakidašnji odabir za vjenčano prstenje. Perzijski ćilimi nevjerovatan su spoj zanatskih vještina i umjetnosti, čija tradicija izrade traje više od 2.500 godina. Minijature na prstenovima iz ove kolekcije predstavljaju fraktale tih nevjerovatnih rukotvorina, a umjetnik koji ih slika uljanim bojama, Ebrahim Mohammadian i sam je tkalac perzijskih ćilima sa višegodišnjim iskustvom u tkalačkom zanatu, te u dizajniranju ćilima. Svaki perzijski ćilim simbolički predstavlja raj, i to onaj raj koji pronalazimo u sebi, kada nađemo mir i balans sa samim sobom.

Hestia prsten by ELIRD
Hestia prsten by ELIRD
Jardin prsten by ELIRD
Jardin prsten by ELIRD

 

Pečatnjak kao simbol ljubavi

Kolakcija prstenova pečatnjaka brenda nakita ELIRD može biti izuzetno zanimljiv odabir za vjenčanje. Prstenove pečatnjake karakterizira uzdignuta, ravna površina koja se nalazi iznad ostatka prstena. Ova površina sadrži gravuru, koja je uglavnom usko povezana s osobom koja nosi prsten, bilo da se radi o monogramu osobe, porodičnom grbu ili jednostavno omiljenom simbolu. U davna vremena prstenovi pečatnjaci korišteni su kao pečati i igrali su značajnu ulogu u političkim i ekonomskim relacijama. Korišteni su za ovjeru dokumenata ili pisama od strane viših slojeva društva. Prsteni pečatnjaci tradicionalno su bili muški komad nakita, no s vremenom su postali jednako popularni među ženama i muškarcima. Izrađeni u zlatu ili u srebru, prstenovi pečatnjaci bezvremenski su modni dodatak koji izgleda sjajno u svakoj prilici.

Iz ove kolekcije biramo Adam i Eva prsten pečatnjak, Dvije ribe prsten pečatnjak, Vilin konjic prsten pečatnjak i Dvije sove prsten pečatnjak.

Adam i Eva prsten pečatnjak
Adam i Eva prsten pečatnjak
Dvije ribe prsten pečatnjak by ELIRD
Dvije ribe prsten pecatnjak by ELIRD 1
Dvije sove prsten pečatnjak
Dvije sove prsten pečatnjak
Vilin konjic prsten pečatnjak by ELIRD
Vilin konjic prsten pečatnjak by ELIRD