Mihano Mimosa

Nova Mihano Momosa kolekcija slavi dizajnerovu najveću inspiraciju, njegovu mamu

Datum objave
07/03/2022

U čast desetog rođendana Mihano Momosa brenda, Mihailo Anušić, jedan od omiljenih srpskih dizajnera predstavio je novu kolekciju. Kolekcija slavi njegovu najveću inspiraciju, njegovu mamu.

 Ova je posebno draga jer slavi 10 godina Momosinog postojanja. Deset godina zvaničnog slavljenja moje najveće inspiracije, moje mame. Iako nisi sa nama, zauvek ćeš živeti kroz moje kreacije i beskrajno sam zahvalan na svemu što si u mene utkala, napisao je slavni dizajner na svom Instagram profilu.

Centralna tema svih Mihano Momosa kolekcija je oduvijek bila ljubav i svaki model koji je ikada kreiran je na svojevrstan način komunicirao ovu emociju. Tako su vjenčanice i bile kruna svake pojedinačne kolekcije, jer je sama njihova namjena takva, da nedvosmisleno upućuje na slavljenje ljubavi. Ova slavi najčistiji oblik ljubavi – majku.

– Od samog početka Mihano Momose, mnogo simbolizma je stajalo iza našeg rada. ‘Olivera’, naziv naše prve kolekcije, ime moje majke, kao simbol najčistijeg oblika ljubavi. Cvijet, simbol vječne evolucije, istrajnosti i rasta. Perje, simbol pokreta i istinske slobode. Asimetrija, simbol svega nepredvidivog, i potrage za ravnotežom. Svi ovi simboli uzimali su mnogo oblika tokom 10 godina. I kako se sve drugo mijenjalo, mijenjali su se i simboli. Evoluirali su sa nama i s vremenom izrastali u novi estetski izražaj. A opet, toliko toga je ostalo isto – vrijednosti, strast i sama simbolika. Kolekcija nazvana Decennium donosi jednostavnost koja odjekuje sofisticiranošću i nepretencioznim luksuzom. Vjenčanice dominiraju kolekcijom kao najviši oblik luksuznog ugađanja sebi. I svi simboli su i dalje tu, iako u novom obliku. Perje, samo kao nagovještaj, delikatan detalj na složenom modelu, sa asimetrično plasiranim krugovima. Cvjetovi, koji ukrašavaju topove, ali se takođe koriste za izvanrednu izradu haute couture haljine. I ljubav. Uvijek je bila tu. Tu je i sada. Uvijek će biti tu, napisao je dizajner.

Haljine od svile, čipke, tila i perja, nude širok spektar stilova uz iskorak iz koncepta konvencionalne bijele boje s blijedo ružičastom, zadržavajući time nježnost bridal komada.