princeza Diana

Vjenčanica princeze Diane na izložbi ‘Royal Style in the Making’

Datum objave
30/04/2021

Najpoznatija haljina svih vremena bit će dio izložbe Royal Style in the Making. Impresivni modni trenuci britanske kraljevske porodice su brojni, zbog čega će izložba, koja će se održati u Kensingtonskoj palati 3. juna biti veoma zanimljiva. Naročito kada centralno mjesto zauzima najpoznatija vjenčanica svih vremena, piše Harper’s Bazzar.

Ova izložba ima za cilj da istraži poseban odnos kraljevske porodice sa najtalentovanijim dizajnerima sa kojima su sarađivali, predstavljajući kreacije koje su označile jednu eru, zajedno sa originalnim dizajnom, uzorcima i neobjavljenim fotografijama iz Royal Ceremonial Dress Collection, koje će u suštini pokazati kako kreacija može postati historijski događaj.

 

Naravno, ono što neće ostati neprimjećeno je vjenčanica princeze Diane, koja je nesumnjivo ušla u historiju kao vrhunska princezina haljina i značajno utjecala na svadbenu modu. Vjenčanica princeze Diane, princeze od Walesa, bit će izložena u kompletu sa svojim spektakularnim šlepom optočenim šljokicama, koji je sa svojih 7,62 metra dramatično ispunio prolaz katedrale Svetog Pavla i ostaje najduži u kraljevskoj historiji. Što je učinilo najpoznatijom haljinom svih vremena.

Dizajnerski dvojac koji stoji iza kreacije bili su David i Elizabeth Emanuel, koji su pokušali da sačuvaju tajnu čuvenog dizajna. U stvari, kako se navodi u izvještajima, ukoliko bi dizajn kreacije bio otkriven, dizajneri su pripremili rezervni plan, koji Diana naravno nikada nije ni vidjela.

vjenčanica princeze Diane
Vjenčanja haljina princeze Diane, © Royal Collection Trust

Izložba Royal Style in the Making u prvi plan će izneti najveće talente britanskog dizajna, koji su svojim radom dizajnirali virtuelni identitet kraljevske porodice 20. vijeka.

Među eksponatima, pored impresivne vjenčanice princeze Diane, posjetioci će imati priliku da izbliza vide i druge amblematične dizajne članova kraljevske porodice, poput haljine kraljice Elizabete, majke Elizabete II, koju je nosila na ceremoniji krunisanja kralja Georgea VI.

Izložba Royal Style in the Making trajat će od 3. juna 2021. do 2. januara 2022. u palati Kensington u Londonu.