Yoko Ono, Marilyn Monroe i Brigitte Bardot

Vjenčanice vječnih ikona stila

Brigitte Bardot, Yoko Ono i Marilyn Monroe

Datum objave
13/02/2021

Ovaj tekst inspiran je vjenčanjima u vintage stilu i posvećen je vjenčanicama vječnih ikona stila – Yoko Ono, Marilyn Monroe i Brigitte Bardot. Izabrali smo baš te tri zbog važnosti samih ličnosti i zbog promjena koje one predstavljaju u modnoj historiji.

 

Istraživanje umjetnosti Yoko Ono

Skulpturalna slojevita mini haljina, čarape do koljena, šešir sa velikim obodom i lenonkama (naravno, tad se te naočale nisu zvale tako) koje je nosila Yoko Ono kada se 1969. vjenčala za Johna Lennona značajni su zbog eksperimentalnog izazova tradicionalnih ideja. Sretni par, oboje dugokosi, tamnih očiju i obučenih u bijelo, nalik banditima, navelo je Zsa Zsa Gabor da ih opiše poput „dvoje ljudi koji se spremaju opljačkati banku“. Istraživanje simbolizma Yoko Ono kada su u pitanju vjenčanice puno  je složenije od samog vjenčanja. U svom poznatom Cut performansu, komadu koji je prvi put izvela 1964, Ono je pozvala publiku da izreže njenu najbolju odjeću sve dok ne bude potpuno gola, navodno, a u pitanju je bila bijela, svilena vjenčanica. Kad se priključila Fluxus umjetničkom pokretu, performans je nastojao da izazove ideje, a ne da kreira proizvod, jer je publika postala i voajer, a i podstrekač.

 

Yoko OnoYoko Ono, Marilyn Monroe i Brigitte Bardot

 

 

Tragična ljubavna veze Marilyn Monroe sa Joeom DiMaggiom

Brak Marilyn Monore i bejzbol zvijezde Joea DiMaggioa trajao je nešto manje od godinu. Ona je nosila elegantnu štofanu, usku haljinu boje čokolade i jaknu sa bijelim hermelin okovratnikom u stilu Petra Pana. Iako je nakon toga nekoliko godina bila udata za dramaturga Arthura Millera, pričalo se da Monroe i DiMaggio nikad nisu prestali da se vole, te da su zakazali ponovno vjenčanje 8.augusta 1962., ali nažalost, taj datum je bio datum njene sahrane. DiMaggio se pobrinuo oko sahrane i naručio da svake dvije sedmice donesu na njen grob svježe ruže. Nikad se nije ponovo oženio i nikad nije u intervjuima pričao o Marilyn. Njen ansambl s vjenčanja prodat je tajnom američkom kupcu na aukciji u Sothebyju 1998. za $ 33350. I prsten je bio na licitaciji, i možda iznenađujuće, bio je jedini komad skupocjenog nakita od njene cjelokupne imovine.

 

Modna promjena Brigitte Bardot

Kada je Brigitte Bardot navukla rozu, kariranu haljinu na vjenčanje sa Jacquesom Charrierom 1959, to je označilo bitnu promjenu dotadašnjeg statusa quo kad je riječ o modi. Iako je bilo od velike pomoći dizajneru Jacqueu Estralu, poklopilo se sa propadanjem istinske mode zbog modnog biznisa, kako navodi filmski historičar Ginette Vincedeau. Kako su umjesto dizajnera mlade, slavne ličnosti počele da populariziju stil, moda se kopirala. U augustovskom izdanju Life časopisa iz 1959. napisano je da: Jedna od navećih prodavnica u Parizu prodaje 8 000 Bardot marama mjesečno i 3 500 kariranih haljina poput one koju je Bardot nosila na vjenčanju. Modni urednik je prilikom posjete US rekao: Ne možete kupiti metar kariranog materijala u Parizu, čak ni za zavjese, otkad je Brigitte izabrala taj materijal.

Brigitte Bardot